آزمايشگاه‌هاي آموزشي

آزمایشگاه الکترونیک ۱

آزمايشگاه الكترونيك ۱ یکی از آزمایشگاه‌های پایه است که دانشجویان رشته مهندسي برق باید آن را بگذرانند، و در آن موارد زیر به‌صورت عملی آزمایش و بررسی می‌شود:

• آشنایی با دیود نیم‌رساناي ژرمانیوم وسیلیکون وبررسی مشخصه الکتریکی آن در بایاس‌های مستقیم و معکوس ومشخصه سوئیچینگ آن
  • آشنایی با کاربردهای دیود (یکسوسازهاي نیم‌موج و تمام موج، یکسوساز فیلتر خازنی و مدارهاي چند برابرکننده ولتاژ)
  • آشنایی با دیود زنر و بررسی مشخصه الکتریکی و کاربردهای آن به عنوان تثبیت‌کننده و محدودکننده ولتاژ
  • آشنایی با ترانزیستور Bipolar، بررسی مشخصه الکتریکی، تعیین پارامترهای اصلی و مشخصه سوئیچینگ آن
  • بررسی تقویت‌کننده‌ها در آرایش‌های کلکتور مشترک، بیس مشترک و امیتر مشترک و بدست آوردن نقطه کار، بهره ولتاژ، اختلاف فاز، امپدانس ورودی و خروجی

آزمایشگاه الکترونیک ۲

این آزمایشگاه يكي از آزمايشگاه‌هاي پايه براي دانشجويان رشته مهندسي برق با گرايش الکترونیک است، به‌طوري‌كه دانشجويان با گذراندن اين آزمايشگاه به‌صورت عملی و تئوری قادر به بدست آوردن داده‌های مختلف مدار از قبیل امپدانس‌های ورودی، خروجی و یا محاسبه امپدانس مدار در هر نقطه‌اي از آن، فرکانسهای قطع بالا و قطع پایین کلیه مدارها، بدست آوردن بهره‌هاي مشترک و دیفرانسیل در آزمایش‌های مربوط به این بخش و بدست آوردن آیتم‌های مختلف  انواع مدارهاي آیینه جریان و آی‌سی‌های تقویت کننده عملیاتی Op-Amp)) هستند. شایان ذکر است که در این آزمایشگاه کار بر روی برد بورد صورت میپذیرد.

آزمایشگاه الکترونیک ۳

در اين آزمايشگاه با هدف کلی استفاده از مباحث تئوری برای تجزیه و تحلیل مدار و انطباق آنها با نتایج عملی، آزمایش‌های زیر انجام مي‌شود:

• اندازه‌گیری پارامترهای مهم تقویت‌کننده‌های عملیاتی و بررسی اختلافات موجود بین وضعیت ایده‌ال و واقعی با استفاده از Op-Amp Lm ۷۴۱
  • بررسی کاربردهای غیرخطی تقویت‌کننده‌های عملیاتی (اشمیت تریگر– مقایسه کننده پنجره – محدودکننده سخت – تقویت‌کننده لگاریتمی و آنتی لگاریتمی)
  • اندازه‌گیری پارامترهای مدار معادل هایبرید پی ترانزیستور BJT
  • اندازه‌گیری پارامترهای مدار معادل ترانزیستور JFET
  • پاسخ فرکانسی تقویت‌کننده‌های باند عریض یک طبقه و چند طبقه با BJT  و  JFET
  • اسیلاتورRC Phase-Shift   با استفاده از BJT و FET
  • اسیلاتور Colpitts
  • اسیلاتور با استفاده از Op-Amp ۷۴۱
  • تقویت‌کننده‌های تنظیمی ( باند باریک)

کارگاه برق

آشنایی کامل با کلیه مدارهاي کاربردی از قبیل سیم‌کشی مدارهاي روشنایی و رله‌ها و آیفون به همراه فتوسل و راه‌اندازی کولرهای آبی به صورت ۲۲۰ ولت و کاملا کاربردی، و همچنين استفاده از موتورها در مدارات سه فاز به‌صورت چپ‌گرد و راست‌گرد و یا به‌صورت ستاره یا مثلث. آشنایی با چگونگی کارکرد کنتاکتورها در کاربردی‌ترین مدارات فرمان به‌صورتی که دانشجو بتواند حتی بدون دستور کار یا شماتیک نقشه مدار را ببندد.

آزمایشگاه مدارهای منطقی

در این آزمایشگاه دانشجویان رشته مهندسی برق با انواع دروازه‌های منطقی و ساخت مدارات ترکیبی و ترتیبی آشنا می‌شوند. همچنین شناخت مدول‌ها و استفاده از آنها در طراحی مدارهای ترکیبی (کدگشا و مالتی‌پلکسر انکودر و دی‌مالتی‌پلکسر و حافظه RWM)، شناخت اجزاي مدارهاي ترتیبی (لچ‌ها و فلیپ‌فلاپ ها، شیفت‌رجیستر ها و شمارنده‌ها)، طراحی شمارنده‌ها و مدارهای ترتیبی و منطقی خاص مانند واحد حسابی منطقی، مبدل آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ در اين آزمايشگاه به دانشجويان تدريس مي‌شود.

در این آزمایشگاه دانشجویان مدارها را روی برد بورد بسته و در پایان ارزیابی به‌صورت امتحان عملی و تئوری صورت می‌گیرد.

آزمایشگاه معماری کامپیوتر

نرم‌افزار کاربردی در این آزمایشگاه کوارتوز ۲ است که به‌روزترین و کاربردی‌ترین نرم‌افزار در حیطه FPGAها است. دانشجو پس از فراگیری مدارهاي داخلی FPGA ها با معروفترین مدل این آی‌سی یعنی  Altera Acex۱سیمولینک مدارهاي منطقی به‌صورت شبیه‌‌سازی و یا استفاده از پروگرام کردن برد آموزشی در محیط برنامه‌نویسی C را انجام مي‌دهد. ابتدا شماتیک مدار ترسيم مي‌شود و برنامه آن نوشته مي‌شود، به‌طوري‌که در پایان دانشجو خود قادر به طراحی مدارها و یا تحليل برنامه‌ها در این آزمایشگاه مي‌شود.

آزمایشگاه میکروپروسسور

در این آزمایشگاه دانشجویان به دو مدل از آی‌سی‌های ریزپردازنده مانند۸۰۸۶ و AVRها مدل ATMEGA۱۶ آشنا می‌شوند. در ابتدا به‌وسیله برد آموزشی که با آی‌سی ۸۰۸۶ طراحی شده است، دانشجويان آزمایش‌های کنترل دما و سرعت موتور، چراغ راهنما و .... در محیط DOS  بوسیله برنامه  flight۸۶ را انجام مي‌دهند و سپس وارد قسمت AVR   ها می‌شوند که در محیط برنامه نویسی bascom برنامه اجرا می‌كنند. تقریبا در انتهای هر برنامه دانشجو موظف به انجام یک سری تمرین‌ها در منزل و یا در محیط آزمایشگاه می‌شود. در پایان مدارهاي بيان شده را بوسیله برد بورد پیاده‌سازی کرده و خود روی آن برنامه می‌ریزند. همچنين با کلیه پایه‌های این آی‌سی ((ATMEGA۱۶ آشنا می‌شوند.

آزمایشگاه تکنیک پالس

در این آزمایشگاه دانشجویان رشته مهندسی برق باپاسخ مدارهای RC  وRLC  به سیگنال‌های پالسی، اندازه‌گیری زمان بازیابی معکوس دیود وزمان‌های  tonو toff ترانزیستور و بررسی عملکرد مدار سوئیپ ژنراتور که یکی از مدارهای موثر در سیستم های مختلف کنترل اسیلوسکوپ،تلویزیون و رادار است آشنا می‌شوند. همچنین بررسی مدار انواع مولدهای موج تحریک‌کننده و مدار انواع مولتی وایبراتورها و کاربرد آی‌سی‌های نوعCMOS  در ساخت مدارهای مولتی وایبراتورها.

آزمایشگاه مخابرات

در اين آزمايشگاه هدف انطباق آموخته‌های تئوری با نتایج عملی در مدارهاي زیر است:

• چگونگی طراحی یک سلف و اندازه‌گیری ضریب القائی آن
  • طراحی و ساخت نوسان‌ساز سینوسی کوپلیس و تعیین پارامترهای آن
  • طراحی و ساخت اسیلاتور هارتلی با فرکانس متغیر بین ۱ تا ۲ مگاهرتز
  • آشنایی با تراشه MC ۱۴۹۶ و به‌کارگیری آن برای ساخت مدولاتورAM  و دمدولاتور AM غیرهمزمان با کمک دیود
  • آشنایی با مدار حلقه قفل‌شده فاز PLL و مدار اسیلاتور فرکانس کنترل شده با ولتاژ و تولید سیگنال FM با تراشه ۴۰۴۶
  • طراحی وساخت مخلوط‌کننده ترانزیستوری
  • آشنایی با اصول گیرنده‌های فرکانس رادیویی تنظیم شده Tuned Radio Frequency
  • طراحی وساخت یک گیرنده سوپر هترودین (مدارهای تقویت‌کننده صوتی و آشکارساز–تقویت‌کننده‌های باند میانی_مدارهای مخلوط کننده و اسیلاتور)